Dit is het ongelooflijke parcours van Union SG in Europa

Voor Union Sint-Gillis zit het Europese avontuur voor dit seizoen er definitief op. De Brusselaars stonden voor een bijna onmogelijke taak om een 3-0 uit te wissen tegen Fenerbahce in Turkije. Union gaf zich niet zomaar gewonnen, maar het ticket naar de volgende ronde kwam op geen enkel moment echt in gevaar voor Fenerbahçe. Toch mag Union best fier zijn, want sinds hun terugkeer naar eerste klasse hebben ze in amper twee seizoenen meer Europese successen behaald dan gelijk welke andere ploeg.

Union SG in de Champions League

Nadat Union in haar eerste seizoen als promovendus meteen tweede werd in de Jupiler Pro League, mochten ze in de voorrondes van de Champions League aantreden. Daarin troffen ze de Schotse traditieclub Rangers FC aan. 58 jaar sinds hun laatste Europese wedstrijd wonnen ze meteen hun terugkeer naar het Europese toneel en dan nog wel in de Champions League. De uitwedstrijd werd helaas met 3-0 verloren, waardoor niet Union, maar wel Rangers FC doorstoten met een cumulatieve score van 3-2.

Union SG in de Europa League 2022/2023

Het kleine Union Sint-Gillis komt op dat moment terecht in de poulefase van de Europa League samen met Union Berlin, Malmö FF en Braga SC. Niemand die het had durven voorspellen, maar Union won zowaar de poule met vier zeges, een gelijkspel en slechts een verloren partij.

In de 1/16e finales werd Union geloot tegen opnieuw Union Berlin. De naamgenoten maakten er in de heenwedstrijd in Berlijn een ware thriller van die uiteindelijk zou eindigen op een 3-3 gelijkspel. Union SG klaarde nadien de klus thuis met een historische 3-0 overwinning. Het ticket naar de kwartfinale van de Europa League was een feit. Daarin bleek Bayer Leverkusen een maat te sterk, maar Union werd wel de beste Belgische ploeg in Europa.

Union SG in de Europa League 2023/2024

Ook in het seizoen 2023/2024 mocht Union opnieuw aantreden in de Europa League. Deze keer werden ze onderverdeeld in een poule met Toulouse, LASK en grootmacht Liverpool. Het werd meteen duidelijk dat dit een wel heel erg moeilijke opdracht zou worden.

Bij het ingaan van de laatste speeldag hadden ze enkel tegen LASK een overwinning kunnen behalen. Ook met Toulouse deelden ze tweemaal de punten. In de laatste thuiswedstrijd tegen Liverpool stond dus in principe niks meer op het spel. Toch wist Alexander Blessin zijn mannen op scherp te zetten met een onwaarschijnlijke 2-1 overwinning als gevolg. Union kreeg nadien zelfs nog complimenten van coach Jürgen Klopp. Daarmee kan je echt wel met opgeheven hoofd de Europa League verlaten.

Union SG in de Conference League 2023/2024

In de Conference League komen ze opnieuw voor een lastige opdracht in de play-offs te staan, waar ze het moeten opnemen tegen Eintracht Frankfurt. In de thuiswedstrijd komen ze niet verder dan een 2-2 gelijkspel, maar in Frankfurt snoepen ze voor bijna 60.000 Duitse fans het ticket naar de Conference League af met een opnieuw historische 1-2 overwinning.

In de 1/16e finales kent Union echter een zeldzame offday, waardoor Fenerbahçe met 0-3 kan komen winnen in de heenwedstrijd. De Brusselaars sleepten in Turkije wel nog een 0-1 uit de brand, maar helaas is dat net niet genoeg om door te stoten naar de kwartfinales.

Naast hun uitstekende prestaties in Europa, doet Union SG het ook in de Jupiler Pro League zeer goed.