Op weg terug? Gekende Italiaanse club LOS kampioen in Serie D, terugkeer naar Serie A is de ambitie

Zegt de naam Calcio Catania jou iets? De kans is groot, want negen jaar geleden, in het seizoen 2013/2014, speelden ze nog in de Serie A, de hoogste afdeling in het Italiaans voetbal. In december 2021 gebeurde er echter iets vreselijk. De club werd failliet verklaard toen het in de derde afdeling, de Serie C, speelde. Ze werden meteen geschrapt uit de reeks. Tegenwoordig hebben ze een nieuwe eigenaar en zijn ze kampioen geworden in de Serie D. Lees even mee over dit opvallend avontuur!

Catania Calcio

Catania Calcio werd opgericht in 1946 en promoveerde in 1954 voor het eerst naar de hoogste klasse. Na de degradatie in 1984 ging het bergaf met de club. Catania zakte naar de Italiaanse vierde klasse en zou zelfs op een gegeven moment uitgesloten worden wegens financiële problemen. In 1993 moesten ze namelijk op het zesde niveau aantreden. In 2004 werd de club verkocht aan Antonino Pulverenti en zo merkten we weer een opmars. De club eindigde in het seizoen 2014/2015 tweede in de Serie B en promoveerde na 22 jaar opnieuw naar de Serie A. 

Matchfixing en faillissement

Uiteindelijk zou de club acht seizoenen op het hoogste niveau uitkomen tot en met de degradatie in 2013-2014. Het jaar nadien eindigde de club vijftiende, maar werden ze teruggezet naar de derde klasse wegens matchfixing. Als je denkt dat dit het dieptepunt was, dan heb je het nog flink mis. In december 2021 kwam Catania namelijk in financiële problemen door een mislukte overname. Ze werden uitgesloten van de Serie C en er volgde een faillissement. Ook Benevento zit momenteel in vieze papieren.

Overname Catania SSD

Een Australische ondernemer met Siciliaanse roots besloot de club over te kopen en er veel geld in te steken om op termijn terug te keren naar de Serie A. En die eerste stap is alvast goed gezet, want Catania werd dit seizoen dominant kampioen in de Serie D. Op zich spreken we nog steeds over dezelfde club, weliswaar onder een nieuwe naam en een nieuw logo. Voortaan heet de club Catania SSD in plats van Calcio Catania.

Kampioen in Serie D

Op 19 maart kon Catania SSD zich tot kampioen kronen na een 1-4 overwinning op het veld van Canicatti. Maar liefst 4.000 fans maakten mee de verplaatsing. Er zou uiteindelijk een groots volksfeest losbarsten in de thuisstad en de spelers werden er onthaald als helden. En we spreken hier over de Serie D, de Italiaanse vierde klasse! Catania won 26 van haar 30 matchen, speelde drie keer gelijk en verloor slechts één keer. Met slechts vijftien tegendoelpunten mogen ze het volgend seizoen proberen in de Serie C.

Diego Simeone

In het verleden droegen heel wat bekende spelers het shirt van Catania. Onder andere Papu Gómez, Graziano Pellè én zelfs Jean-François Gillet. Ook Diego Simeone was er nog ooit trainer. Catania Calcio speelt nog altijd haar thuismatchen in het Stadio Angelo Massimo, een stadion met een capaciteit van 23.420 toeschouwers. Na enkele moeilijke jaren kunnen de supporters zich eindelijk terug aan iets optrekken!

catania ssd

Een volksfeest barstte los na de kampioenenmatch: