Schrijnend: deze Belgen plaatsten zich in 2011 als laatste voor het EK U19 ... hier spelen ze nu!

Eerder deze week lazen we dat de Belgische U19 zich helaas niet kon plaatsen voor het EK. De jonge Rode Duivels verloren niet in hun kwalificatiecampagne, maar speelden wel drie keer gelijk tegen respectievelijk Slovenië, Spanje en Italië. Gevolg: een derde plek en geen deelname aan het EK. Opvallend: het is ondertussen al twaalf jaar geleden dat de Belgische U19 hier nog eens in slaagde. Toch wel erg straf als je ziet dat de A-ploeg van de Rode Duivels zich al tien jaar aan de top bevindt. We blikken dan ook met veel spijt in ons hart terug naar de ploeg van toen.

EK U19 in 2011

Het Europees Kampioenschap onder negentien jaar vond in 2011 plaats in Roemenië. Alle spelers die op of na 1 januari 1992 werden geboren, mochten meespelen met hun land. België was naast gastland Roemenië, Spanje, Griekenland, Ierland, Tsjechië, Servië en Turkije één van de deelnemende landen. Onze landgenoten zaten in een poule met Spanje, Servië en Turkije, maar eindigden helaas op een laatste plek na twee gelijke spelen en één nederlaag. 26 juli 2011 staat nog altijd vastgepind als de laatste keer dat de Belgische U19 een EK-match mocht spelen.

Belgische U19 kwalificatiecampagne

Vooral de kwalificatiecampagne naar dat EK in Roemenië was indrukwekkend van de jonge Duivels. Ze moesten twee groepen zien te overleven indien ze één van de acht deelnemende ploegen voor het Europees Kampioenschap wilden worden. Aanvankelijk werd België eerste in een groep met Engeland, Cyprus en Albanië. Onze U19 pakte negen op negen en kreeg amper twee doelpunten tegen. Vervolgens won België in de eliteronde haar poule met daar ook nog Portugal, Kroatië en Estland in. Zo werd knap gewonnen van Portugal met 1-0 en hieronder hebben we de ploeg van toen uitgelicht. Het is opvallend om te zien dat de meeste spelers niet meer op een hoog niveau actief zijn. En dat is nog maar een understatement.

Hier spelen ze nu

Hieronder alle namen die in de basis stonden tijdens deze EK-kwalificatiematch tegen Portugal en tussen haakjes staat de ploeg waar ze nu voor spelen: Thorgan Hazard (PSV), Maxime Lestienne (Lion City Sailors), Florent Cuvelier (gestopt), Jelle Rykx (MD Halen), Jore Trompet (Rangers Opdorp), Tom Pietermaat (Patro), Marnick Vermijl (Thes Sport), Pierre-Yves Ngawa (OH Leuven), Dino Arslanagic (Göztepe), Pietro Perdichizzi (Westerlo) en Koen Casteels (Wolfsburg). Tegenwoordig zijn enkel Thorgan Hazard en Koen Casteels nog Rode Duivels. En dat terwijl niemand onder hen boven de 31 jaar oud is!

belgische u19 ek 2011

Florent Cuvelier hing in 2010 zijn voetbalschoenen an de haak. De Belgische middenvelder werd nochtans een mooie toekomst voorspeld en werd opgeleid bij Stoke City.

Ook interessant