Wie is Arnar Vidarsson, WK-analist bij Sporza en tegelijk bondscoach van IJsland?

Arnar Vidarsson is dezer dagen niet weg te denken uit het Belgische medialandschap. De IJslandse trainer en analist passeert geregeld de revue in (Villa) Sporza tijdens het WK in Qatar en is doorheen het jaar ook een vaste klant bij Extra Time. De ex-profvoetballer is bij de jeugd misschien minder gekend, daarom vonden wij het hoog tijd om hem met Voetbalflitsen nog even uitgebreid voor te stellen. Een andere WK-analist bij Sporza is Eric Van Meir.

Wie is Arnar Vidarsson?

Arnar Vidarsson werd geboren op 15 maart 1978 in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Zijn voetbalcarrière begon uiteraard in eigen land bij FH Hafnarfjörður, een IJslandse eersteklasser waar Eidur Gudjohnsen (ex-Cercle en Club Brugge) nu de hoofdcoach van is. In 1997 verliet hij IJsland voor een Belgisch avontuur bij Sporting Lokeren. Bij de Oost-Vlamingen zou de defensieve middenvelder meer dan 230 wedstrijden spelen. In zijn negen seizoenen bij Lokeren werd hij aanvankelijk één seizoen uitgeleend aan het Noorse Lilleström SK. In 2006 verliet de IJslander België om er voor FC Twente te spelen. Eén seizoen werd hij er uitgeleend aan die andere Nederlandse club De Graafschap. In 2008 keerde Vidarsson terug naar België bij Cercle Brugge. De middenvelder zou uiteindelijk vijf seizoenen spelen voor de Vereniging, goed voor meer dan 150 wedstrijden. In 2014 hing Vidarsson zijn voetbalschoenen definitief aan de haak.

Hier horen we Vidarsson aan het werk tijdens zijn eerste training met Cercle Brugge:

Trainer

De sympathieke IJslander bleef ook na zijn carrière actief in de voetbalwereld. Terwijl hij zijn laatste seizoen als voetballer nog speler én assistent-trainer was van Cercle Brugge, begon hij er aan het seizoen 2014/2015 als assistent-trainer onder Lorenzo Staelens. De Belgische coach werd er echter ontslagen wegens slechte resultaten en Vidarsson werd op 6 oktober 2014 als zijn vervanger meteen hoofdcoach. Amper 25 wedstrijden later, op 18 maart 2015, werd ook Vidarsson ontslagen. Hij trok die zomer naar Lokeren om er enige tijd zowel scout als jeugdtrainer te zijn. In oktober 2016 werd hij zelfs even als interim-coach aangesteld na het ontslag van Georges Leekens. De IJslander zou slechts twee dagen hoofdcoach zijn en opgevolgd worden door zijn landgenoot Runar Kristinsson. Na het faillissement van Lokeren ging Vidarsson op zoek naar een nieuwe job, die vond hij bij de IJslandse voetbalbond. Aanvankelijk als jeugdtrainer en assistent-trainer, vanaf eind 2020 als bondscoach van de nationale ploeg.

Hier zien we Vidarsson voorgesteld worden als hoofdcoach van de Vereniging:

IJslandse nationale ploeg

Arnar Vidarsson is ondertussen twee jaar aan de slag als bondscoach van de IJslandse nationale ploeg, daar waar hij zelf 52 caps voor verzamelde. Hij stond reeds 28 wedstrijden aan het roer en daarin werd acht keer gewonnnen, tien keer gelijkgespeeld en tien keer verloren, op zich niet slecht voor een 'kleiner' voetballand als IJsland. Zijn knapste prestaties: winst tegen Venezuela en een gelijkspel tegen respectievelijk Israël, Noord-Macedonië, Polen, Finland en Roemenië. Zijn allereerste match was tegen België op 14 oktober 2020, toen hij in volle coronacrisis interim-bondscoach werd. Benieuwd hoe ver Vidarsson het nog kan schoppen als (bonds)coach.

Vidarsson tijdens een persconferentie met de IJslandse nationale ploeg:

WK-analist Sporza

Arnar Vidarsson kennen we in België tegenwoordig vooral vanwege zijn job als analist. Hij is meestal driewekelijks te zien in Extra Time en is ook op het WK in Qatar een vaste gast bij (Villa) Sporza, net zoals Dennis Van Wijk bijvoorbeeld. Vidarsson staat gekend als een erg nuchtere en goede analist die altijd een heldere en rustige kijk kan geven op de zaak. Voetbalflitsen bundelde enkele lovende tweets over hem als analist:

Viktor Vidarsson

Arnar Vidarsson is de vader van Viktor Noi Vidarsson, een 15-jarige defensieve middenvelder van KAA Gent. Zijn zoon speelt dus op dezelfde positie en staat gekend als een groot talent. Terwijl zijn vader enkel de IJslandse nationaliteit bezit, is Viktor ook Belg. Zo kwam hij al meerdere keren in actie voor onze nationale jeugdploegen. Hij heeft nog een contract bij KAA Gent tot 30 juni 2025.

Ook interessant