Twee clubs uit zelfde gemeente gaan fuseren... de ene vorig seizoen nog kampioen met oude bekende!

De oplossing ligt vaak vlak voor je neus... In Destelbergen, ten oosten van Gent, blijkt dit echt zo te zijn. Al jaren lang zijn er twee voetbalclubs gevestigd in de Oost-Vlaamse gemeente, namelijk FC Destelbergen en KFC Heusden. Door infrastructurele problemen langs allebei de kanten, lijkt een fusie voor beide de beste optie. FC Destelbergen werd vorig seizoen nog kampioen in Tweede Provinciale na onder meer een 0-2 overwinning op het veld van Maldegem met ex-Lokeren-middenvelder Chris Janssens aan het roer.

FC Destelbergen

Zoals in de inleiding vermeld, wist Destelbergen vorig seizoen kampioen te spelen in Tweede Provinciale en speelt het nu dus in Eerste Provinciale, twee divisies hoger dan KFC Heusden. De club werd opgericht in 1950 en in 1990 promoveerde het voor het eerst naar Eerste Provinciale. In het decennium daarna zakte en steeg de club enkele keren. In 2015 speelde het zelfs weer even in Derde Provinciale, maar won vijf jaar later de titel. In 2022 kwam het nog heel dicht bij promotie naar Eerste. Dit lukte afgelopen seizoen wel. FC Destelbergen haalde afgelopen zomer nog een oude bekende binnen.

KFC Heusden

In 1927 werd KFC Heusden opgericht en in 1932 maakte het de overstap van de Katholieke Sportverbond naar de Belgische Voetbalbond. Tot en met 1967 speelde het vooral in Tweede Provinciale. De decennia die volgden zakte het naar Derde en uiteindelijk zelfs Vierde Provinciale. Tegenwoordig speelt de club nog steeds in Derde Provinciale zonder veel hoogte- of dieptepunten.

FC Heusden-Destelbergen?

Vanaf volgend seizoen zullen de twee Oost-Vlaamse ploegen dus fuseren. Het doel van deze fusie is de infrastructuur van de club verbeteren en zo jonge talenten langer bij zich houden. Het plan is om vanaf 2024/25 in het nieuwe sport- en recreatiedomein Nederbroek te spelen. Hoe de nieuwe club zal heten, welke clubkleuren behouden worden en welk stamnummer de fusieclub zal dragen, is nog een raadsel.

Bekijk hieronder hoe KFC Heusden de 0-2 overwinning tegen Zwijnaarde vierde: