Heel speciale oefenmatch: Belgische topploeg speelt friendly tegen ... buitenlandse provincie

KAA Gent begint zaterdag 24 juni met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Eerst worden er fysieke testen afgelegd en komende maandag gaan de veldtrainingen van start. Ondertussen weten we ook welke oefenduels KAA Gent zal afwerken. De opvallendste tegenstander? Dat is niet Tweede Nationaler KFC Merelbeke, maar wel de Zeeuwse selectie. Dat is een Nederlandse ploeg met een opvallend verhaal. Voetbalflitsen neemt je even mee.

KAA Gent oefenmatchen in Axel

De Buffalo's spelen in de voorbereiding in totaal vijf oefenmatchen tegen vijf verschillende tegenstanders: KFC Merelbeke, Lokomotiva Zagreb, Zulte Waregem, Shakhtar Donetsk en de Zeeuwse selectie. Vooral die laatste ploeg roept toch enkele vraagtekens op. Het duel staat gepland op vrijdagavond 7 juli en gaat van start om 19u30 in Axel, een stad in Zeeuws-Vlaanderen dat deel uitmaakt van de gemeente Terneuzen. Op hetzelfde kunstgrasveld spelen de Buffalo's een dag later een oefenwedstrijd tegen Lokomotiva Zagreb. De eerste competitiematch speelt Gent thuis tegen KV Kortrijk, een unicum zo blijkt.

Stichting Zeeuws Elftal

De Stichting Zeeuws Elftal bestaat uit de beste amateurvoetballers uit Zeeland, een provincie in het zuidwesten van Nederland en grenzend aan West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerp.en Je kan het een beetje beschouwen als de nationale ploeg van Zeeland, want verder hebben zij geen enkele profclub in de provincie. De spelers van Zeeland worden in samenspraak met het bestuur en de technische staf samengesteld.

Eerste oefenmatch sinds COVID-19

Het bestuur van het Zeeuws Elftal tracht elk jaar twee oefenwedstrijden te organiseren tegen attractieve tegenstanders. Dit jaar is dit bijvoorbeeld KAA Gent. Opvallend: het is nog maar voor het eerst sinds de coronapandemie dat het Zeeuws Elftal opnieuw in actie zal komen. Hun laatste partij was op 3 juli 2019 tegen Lokomotiva Zagreb, een middenmoter uit de Kroatische eerste klasse. Zagreb won toen met maar liefst 1-7. Tegen Gent zouden dat wel eens dubbele cijfers kunnen worden, want het Zeeuws Elftal bestaat enkel uit amateurspelers. Hoewel ze al lang niet meer samenspeelden, blijven de spelers natuurlijk bij hun lokale club verdertrainen.

KAA Gent in contact met Zeeuws Elftal

"We hebben al een tijdje contact met KAA Gent, die doen het erg goed in de competitie. Ze zijn vrij ver in de Conference League gekomen en wij zijn echt onder de indruk. We zijn er een paar keer geweest als bestuur. Ze hebben natuurlijk dat schitterende stadion, maar we hebben gezegd: we spelen in Zeeland, want het is het Zeeuws Elftal. De ambitie van KAA Gent is ook om steeds meer publiek uit Zeeland te trekken. Verder willen ze ook graag in contact komen met de businessclubs uit onze regio. Vandaar dat we daarvoor ook een event organiseren", aldus Ben de Reu, voorzitter van het Zeeuws Elftal. Een zéér opvallend initiatief!
Het Zeeuws Elftal speelde in het verleden ook nog tegen AZ, Feyenoord, ADO Den Haag en Dordrecht. De scores liggen soms ver uit elkaar.

Leuk feitje: David Destorme speelde ooit nog voor FC Axel, de club die de wedstrijd tussen het Zeeuws Elftal en KAA Gent organiseert.