Karl Vannieuwkerke haalt HARD uit naar JPL-club na niet-transfer: "Dubbel loon voor derderangsspeler"

Karl Vannieuwkerke heeft zijn hart op de tong. In zijn wekelijkse column in de Krant van West-Vlaanderen haalde hij stevig uit naar Cercle Brugge. De reden hiervoor is het niet vastleggen van Stan Braem. De West-Vlaamse aanvaller was eerder op proef bij Cercle Brugge, maar kreeg daar uiteindelijk geen contract. Zulte Waregem zag haar kans schoon en legde de aanvaller wel vast.

Karl Vannieuwkerke column

Stan Braem maakte vorig seizoen indruk bij Zwevezele en kon daarom op heel wat interesse rekenen. De beslissing van Cercle Brugge om de aanvaller niet vast te leggen, kon Vannieuwkerke maar weinig smaken. "De voldoening om iemand als jij naar de eerste ploeg te brengen, moet toch een stuk groter zijn dan een dubbel loon uit te keren voor een derderangsspeler uit pakweg Kroatië die de fans na twee jaar al vergeten zijn", aldus Vannieuwkerke.

Stan Braem Zulte Waregem

Nadat hij geen contract kreeg bij Cercle Brugge, mocht hij proef lopen bij Zulte Waregem. Daar twijfelden ze niet lang en hadden ze een contract klaarliggen voor de aanvaller. “Zulte Waregem biedt jou nu wel een contract voor twee jaar aan. Schitterend. En dat je kansen gaat krijgen, bleek al op de openingsspeeldag. Je zat in de wedstrijdkern en viel in. Leye ziet het goed. Ik kreeg er zelfs kippenvel van", besloot Vannieuwkerke emotioneel.

Stan Braem Cercle Brugge

Stan Braem

Stan Braem is één van die spelers die meteen in het oog springt in de Nationale reeksen. De 23-jarige spits mocht daardoor enkele weken geleden meetrainen met Cercle Brugge. De West-Vlaming had een uitstekend seizoen bij KSKV Zwevezele in Tweede Nationale, waar hij meer dan 27 keer het doel vond. Cercle Brugge ging niet verder, maar zo kwam Zulte Waregem in beeld. Komend weekend wordt de deal normaal beklonken, waardoor Braem in amper zes jaar tijd zou opklimmen van Vierde Provinciale naar Eerste Klasse.

Stan Braem op weg naar Zulte Waregem

Doelpunt in oefenwedstrijd tegen Virton

Stan Braem speelde zelfs met Cercle Brugge een oefenwedstrijd mee tegen Virton waar hij na 60 minuten mocht invallen voor Kévin Denkey. De 23-jarige spits kon al meteen de netten doen trillen. Hij scoorde de 3-1 voor groen-zwart en ze konden de wedstrijd winnen met 4-1. 

Cercle Brugge

De aanvaller kon door zijn trainingen bij Cercle Brugge zijn job niet meer uitvoeren. Hij moest tijdelijk zijn job opgeven als schilder bij de marine. Zijn baas begreep hem volledig: "Mijn baas weet dat ik daarmee bezig ben. Heel eerlijk: als Cercle me de kans geeft, ga ik niet twijfelen. Ik wil nu dolgraag profvoetballer worden en daar zou het werk dus voor moeten wijken." 

Je vraagt je misschien af wat de aanvaller zo speciaal maakt. Zelf zegt hij het volgende: "Ik denk gewoon dat ik al wat geluk had en mijn statistieken mee heb. Uiteraard moet ik ze ook binnentrappen. Ik ben tweevoetig en kan technisch meer dan mijn plan trekken. Ik speelde vroeger ook in de nationale zaalvoetbalploeg. Maar mij heeft niemand ooit horen zeggen dat ik beter was dan de rest. Ook niet toen ik in de laagste reeksen speelde."

Stan Braem als schilder spelen bij cercle brugge

KSKV Zwevezele

KSKV Zwevezele is niet langer actief in de Nationale voetbalreeksen. De West-Vlaamse club uit Tweede Nationale eindigde vorig seizoen vijfde in haar reeks en was nochtans een grote kanshebber voor promotie naar Eerste Nationale. Helaas is dat voor hen extra-sportief niet mogelijk aangezien de zware licentie-voorwaarden niet nageleefd kunnen worden. Om te promoveren naar Eerste Nationale moet je onder meer je stadion stevig uitbreiden en dat is niet mogelijk op de huidige site. 

Stan Braem

Stan Braem werd geboren op 25 november 1998 en was één van de revelaties in Tweede Nationale afgelopen seizoen. Braem is een echte doelpuntenmachine, dat bewees hij de vorige seizoenen ook al. Meer 142 goals in zes seizoenen. Onwaarschijnlijke statistieken als je het ons vraagt. Het gekke is vooral dat hij het telkens deed in een reeks hoger. 

Varsenare

Braem werd opgeleid bij Vierde Provincialer KSK Steenbrugge. Na twee jaar trok het naar reeksgenoot Dosko Sint-Kruis, waar hij in 2017 dertig doelpunten scoorde en de titel pakte. Het seizoen erop promoveerde Sint-Kruis opnieuw, dit keer via de eindronde, voor een groot stuk te danken aan de 32 treffers van Stam Braem. De jonge Belg maakte in 2018 de overstap naar KFC Varsenare, waar hij nog straffer deed. Hij werd topschutter én kampioen in Tweede Provinciale na het scoren van 41 (!) goals. Dat wekte uiteraard de interesse van buur Oostkamp, dat toen in Eerste Provinciale aantrad.

Oostkamp

Braem was ook bij Oostkamp de sterkhouder met 25 goals in 24 matchen. De West-Vlaamse club werd uitgeroepen tot kampioen nadat corona de competitie vroegtijdig deed stopzetten. In de zomer van 2021 ruilde Braem Oostkamp in voor KSKV Zwevezele.

Zaalvoetbal

Braem zette twee jaar geleden trouwens een punt achter zijn zaalvoetbalcarrière. Het viel niet langer te combineren met het nationale veldvoetbal. Het zal je niet verbazen, maar ook daarin blonk Braem uit. Als speler van ZVC Assebroek en lid van de nationale ploeg won hij in 2020 de Bronzen Pantoffel, te vergelijken met de Gouden Schoen, maar dan in het Belgische zaalvoetbal. Assebroek stopte bovendien met het nationale zaalvoetbal en schakelde over naar het minivoetbal.

Een interview met hem uit het zaalvoetbal:

Ook interessant