Wist jij dat? Ex-speler van Barcelona & City speelde ooit 75 matchen in ... de Jupiler Pro League

Weinig voetballers kunnen zeggen hebben dat ze voor clubs als FC Barcelona, Manchester City en AS Monaco hebben gespeeld. Er is maar één die kan zeggen dat hij daarvoor bij de Belgische traditieclub SK Beveren heeft gespeeld. Die speler is Yaya Touré. 

Yaya Touré

De Ivoriaan begon zijn professionele carrière bij SK Beveren, dat toen nog in de hoogste afdeling van Belgiuë speelde. Hierna trok hij naar het Oekraïense Metallurg Donetsk. Na haltes in Griekenland (bij Olympiakos) en Frankrijk (bij AS Monaco) maakte de middenvelder in juni 2007 voor negen miljoen euro de overstap naar FC Barcelona. Daar won hij maar liefst zeven prijzen in drie jaar.

Verder succes vond hij bij Manchester City, dat hem in de zomer van 2010 overnam voor 32 miljoen euro. In Manchester werd hij herenigd met zijn oudere broer Kolo. Bij The Citizens speelde hij in totaal 316 keer en werd hij er een echte legende. Na acht jaar was het op voor Yaya Touré en keerde hij terug naar Olympiakos. Daar vertrok hij in december 2018 weer. In 2019 speelde hij in China voor Qingdao Huanghai, waar hij zijn spelerscarrière afsloot. 

SK Beveren

Beveren won in 1979 en 1984 de Belgische titel en kreeg toen de bijnaam 'klein Anderlecht. Na de titel in 84 ging het echter bergaf. Veel spelers vertrokken en door financiële problemen beleefde de club een woelige periode.  Begin 2000 ging het bij de club uit het Waasland terug veel beter, en dit door de vele Ivoriaanse spelers (waaronder Touré). Het speelde opnieuw Europees, maar door een gebrek aan ervaring kon het niet ver geraken. Hierna ging het opnieuw steil bergaf en kwam er geen redding meer. In het seizoen 2010-2011 fuseerde het met RS Waasland en kwam er een eind aan het 75-jarige bestaan van de club. 

Yaya touré