Throwback: Bijna 70 doden bij Rangers' Ibrox-ramp in 1971

De Old Firm tussen Celtic en Rangers, de derby van Glasgow, staat bekend om de passie en de haat tussen beide clubs. Ieder jaar is de wedstrijd een spektakel, maar voor sommige mensen zit er altijd een zwart randje om het beladen duel. Op 2 januari 1971, vandaag 46 jaar geleden, vond de Ibrox-ramp plaats.

0-1

Aan het einde van de Old Firm scoorden de gasten van Celtic de 0-1, waarna een groot deel van de Rangers-fans besloot het stadion te verlaten. Achteraf bleek dat een slechte keuze, want de blauwen maakten in de blessuretijd nog de gelijkmaker. Veel supporters van de thuisploeg, die het stadion al hadden verlaten, keerden om en probeerden opnieuw binnen te komen. Toen ging het fout.

Stairway 13

Op de trap naar de tribunes, op trap nummer 13, brak een leuning af. Mensen vielen over elkaar heen, raakten elkaar op de weg naar beneden of kwamen om door verstikking. De ramp had maar liefst 66 doden en 200 gewonden tot gevolg. Door het trapnummer kreeg de ramp later de naam Stairway 13.

Toch is het niet zeker of het verhaal van de terugkerende fans helemaal klopt. Uit rapporten over de ramp bleek achteraf dat niet het late doelpunt, maar een kind op de schouders van zijn vader de oorzaak van de val was. Hierdoor zou een kettingreactie zijn ontstaan.  Wat de echte reden van de ramp ook is - het late doelpunt of het kind op de schouders - 2 januari 1971 was voor iedereen een verschrikkelijke dag.