Ex-City-speler en JPL-kampioen maakt vreemde transfer naar Portugese club… ooit 45 miljoen waard

De kans dat je als voetballiefhebber Eliaquim Mangala nog kent is behoorlijk groot. Zijn periode bij Manchester City is ongetwijfeld de meest memorabele. Maar voor hij bij de Europese top furore maakte, lanceerde de verdediger zijn carrière als jonge knaap bij Standard. De hoogdagen van zijn carrière lijken, net zoals een andere ex-Standard-speler, intussen voorbij. De nog maar 32-jarige Fransman, die tevens ook over de Belgische nationaliteit beschikt, tekende na een lange periode zonder club bij het Portugese Estoril Praia.

Eliaquim Mangala bij Standard

 Mangala, die op vijfjarige leeftijd naar België verhuisde, kwam in 2007 in de jeugdopleiding van Standard terecht. In het seizoen 2008-2009 debuteerde hij onder László Bölöni en won hij de landstitel. Een seizoen later ontpopte de verdediger zich tot basispion, won hij de beker en scoorde hij zelfs in de Champions League tegen Arsenal. Dat ontging de Europese topclubs niet en Porto haalde Mangala op aan de oevers van de Maas. Drie jaar later telde Manchester City maar liefst 45 miljoen neer voor de verdediger, al werd dat geen onverdeeld succes. Tussen 2014 en 2019 speelde hij 79 wedstrijden voor City, maar werd hij ook uitgeleend aan Valencia en Everton alvorens in 2019 definitief naar Spanje te verhuizen.

Nieuwe kans bij Estoril

In de winter van 2021 gaf Saint-Étienne Mangala een nieuwe kans nadat hij een halfjaar zonder club zat na zijn aflopend contract bij Valencia. Na een onsuccesvol avontuur in Frankrijk zat de sterke verdediger meer dan een jaar zonder club. Tot nu dus. Het Portugese Estoril Praia heeft zich versterkt met de achtvoudig Frans international. Bij de nummer veertien van de Primeira Liga van vorig seizoen tekende hij een contract van één seizoen. Benieuwd of hij ooit terug een stap hogerop kan zetten.

Enkele hoogtepunten van zijn periode bij Porto:

Ook interessant