Alles over de Europa play-offs... mogelijke deelnemers en regels

Met nog twee speeldagen te gaan komt het reguliere seizoen van de Jupiler Pro League op z'n einde. Zowat elke club heeft nog iets om voor te spelen en de laatste speeldag belooft weer razend spannend te worden. Naast de Champions' play-offs en Relegation play-offs is er ook een derde play-off na de 30 speeldagen, namelijk de Europa play-offs. Deze verdient ook de nodige aandacht en uitleg.

Welke teams komen in aanmerking voor de Europa play-offs?

De Europa play-offs bestaat uit de teams die in het reguliere seizoen op plek zeven tot en met twaalf eindigden. In heel wat andere competities heeft de middenmoot niet veel meer om voor te spelen in de laatste weken van het seizoen, maar in België is dit anders. Voorlopig is nog geen enkele club mathematisch zeker van de Europa play-offs, maar voor Sint-Truiden en Standard is het erg waarschijnlijk. Zij staan respectievelijk negende en tiende met 37 en 31 punten. De overige vier plekken zijn voor de twee clubs die de Champions' play-offs net niet halen, of de twee die de Relegation play-offs ontlopen. 

Hoe gaat de Europa play-offs in z'n werk? 

Net zoals in de Champions' play-offs worden ook hier de punten gedeeld door twee. Daarna spelen de zes teams in totaal tien wedstrijden, twee keer tegen elke tegenstander. Enkel de eerste in deze play-offs heeft nog een kans op Europees voetbal. Deze neemt het namelijk op tegen de vierde uit de Champions' play-offs voor een Europees ticket. 

Met een overwinning in eigen huis tegen een gehavend AA Gent is Standard zo goed als zeker van behoud:

Standard kan in ieder geval rekenen op een sterke fanbase!