GRATIS! Deze 10 ex-JPL-spelers kunnen transfervrij vertrekken uit Rusland, mét Lamkel Zé...

De FIFPro heeft er bij de wereldvoetbalbond FIFA op aangedrongen om alle buitenlandse spelers in Rusland de kans te geven om transfervrij te vertrekken bij hun club. Dit statement komt er na de inval van Rusland in Oekraïne. Met zo'n 133 buitenlandse spelers in de hoogste klasse van het Russische voetbal en een goede 50 in de Tweede klasse, kunnen er binnenkort bijna 200 spelers transfervrij vertrekken uit Rusland. Onder die 200 spelers zitten ook enkele spelers met een verleden in de Jupiler Pro League. Wij van Voetbalflitsen maakten een elftal met de ex-JPL spelers die momenteel actief zijn in de Eerste en Tweede klasse van het Russische voetbal. 

Lamkel Zé

We zien dat vooral Spartak Moskou ex-JPL-spelers in zijn rangen heeft lopen. Gigot was tussen 2015 en 2018 drie jaar actief in België voor zowel KAA Gent als KV Kortrijk. Ook verdediger Caufriez speelde voor twee clubs in de hoogste klasse van ons voetbal. In zes jaar tijd speelde hij 124 wedstrijden, dat deed hij bij Sint-Truiden, maar vooral bij Waasland-Beveren. Van de voetballers die spelen voor de club uit de hoofdstad, was Nicholson nog het recentste in België. Hij maakte pas in januari van dit jaar de overstap naar Spartak Moskou, maar daar kwam hij nog niet tot scoren. De bekendste naam in dit elftal is zonder enige twijfel Lamkel Zé. Het enfant terrible speelde na zijn periode bij Antwerp ook nog in Slovenië, maar is sinds februari actief bij het Russische Khimki. 

Jupiler Pro League

Verder zijn het vooral minder bekende namen die we in dit elftal zien. Zo waren Angban en Despotovic eerder al actief in België, bij respectievelijk Waasland-Beveren en Lokeren. Maar ook de zoon van Wamberto zien we in dit elftal. Wanderson was in België zowel speler van Beerschot als van Lierse SK, maar sinds 2017 zit hij bij Krasnodar. En ken je Boli Bolingoli nog? Hij was een groot talent bij Club Brugge, maar kon daar niet helemaal doorbreken en dat leidde tot een uitleenbeurt aan Sint-Truiden. Na omzwervingen in Oostenrijk, Schotland en Turkije zit hij sinds februari bij Ufa in Rusland. 

In dit team zien we niet alleen spelers uit de Russische Premier League. Zo heb je Sivakov, die in het seizoen 2011/2012 veertien wedstrijden speelde voor Zulte Waregem in de Jupiler Pro League. Samen met Susic, die vrij anonieme passages kende bij KRC Genk en Antwerp, is hij de enige die in de Tweede Klasse speelt. Tien spelers die binnenkort transfervrij zullen zijn en ervaring hebben in de Jupiler Pro League... Misschien wel een uitgelezen kans voor sommige clubs om toe te slaan. 

Ex-JPL spelers transfervrij in Rusland