Verrassend land kent langste ongeslagen reeks in Europa en trekt met ambitie richting het EK

Een land dat er volgend jaar opnieuw zal bijzijn op het EK in Duitsland is Hongarije. De Magische Magyaren staan 36ste op de FIFA-wereldranglijst en plaatsten zich voor de derde keer op rij voor een Europees Kampioenschap. Een serieus contrast met de Wereldbeker, waar ze al sinds 1986 afwezig zijn. Hongarije mag best ambitieus zijn voor het Europees Kampioenschap, want er is geen enkel ander Europees land dat al langer ongeslagen is dan hen. Het Europese land is nu al twaalf wedstrijden ongeslagen en won ook haar poule in de EK-voorrondes.

EK-voorrondes

Hongarije zat in de EK-kwalificaties in een poule met Servië, Montenegro, Litouwen en Bulgarije. Geen zware poule, maar de Hongaren slaagden er wel vrij makkelijk in om groepswinnaar te worden. Ze wonnen vijf keer, speelden drie keer gelijk en lieten zich geen enkele keer verrassen. In totaal is Hongarije nu al twaalf wedstrijden op een rij ongeslagen. Geen enkel andere land in Europa doet beter, al zit de Wereldbeker in Qatar daar voor iets tussen. Elk Europees land ging toen (minstens) één keer onderuit, waardoor het voor hen quasi onmogelijk was om ondertussen een even lange ongeslagen reeks uit te bouwen. Hoe dan ook, Hongarije is niet onaardig bezig, heeft enkele goeie spelers rondlopen en trekt met ambities naar het EK in Duitsland.

Hongarije Europees Kampioenschap

Op het EK in 2016 haalde Hongarije nog de achtste finales nadat het zowaar groepswinnaar werd in een poule met IJsland, Portugal en Oostenrijk. In de eerste wedstrijd na de groepsfase verloren ze echter met zware 0-4 cijfers van onze Rode Duivels. Op het EK in 2020 zaten ze in een loodzware poule met Frankrijk, Duitsland en Portugal, maar toch slaagden ze erin twee keer ongeslagen te blijven. Tegen Frankrijk en Duitsland stonden ze zelfs twee keer op voorsprong. Hongarije is dus een ploeg die het de laatste keren telkens goed deed op een EK en dat kan in Duitsland gewoon weer overgedaan worden.

Hongarije langste ongeslagen reeks in Europa

Zoals gezegd is Hongarije nu al twaalf matchen ongeslagen. Ze troffen weliswaar geen toplanden, maar vermeden nederlagen tegen Luxemburg, Griekenland, Estland, Bulgarije (2x), Montenegro (2x), Litouwen (2x), Servië (2x) en Tsjechië. In de EK-kwalificaties wonnen ze twee keer knap van Servië. De laatste nederlaag dateert van 26 september 2022, toen ze met 0-2 verloren van Italië in de Nations League. Op dat toernooi deden ze het trouwens ook uitstekend. In een poule met Italië, Duitsland en Engeland eindigden ze toen knap tweede en wonnen ze maar liefst drie keer op zes wedstrijden. Europese tegenstanders zijn dus gewaarschuwd, zo ook Slovenië dat zich verrassend kon plaatsen voor het Europees Kampioenschap.

Dominik Szoboszlai

Dé sterspeler bij Hongarije is Dominik Szoboszlai, kapitein en middenvelder van Liverpool. Andere gekende namen zijn die van Peter Gulacsi (RB Leipzig), Milos Kerkez (Bournemouth), Willi Orban (RB Leipzig), Attila Szalai (Hoffenheim) en Roland Sallai (Freiburg). Benieuwd hoever Hongarije kan raken op het EK. Afhankelijk van de poule is het land een kanshebber om zich te plaaten voor de knock-outfase. Het land staat trouwens ook gekend voor haar zéér vurige supporters, soms zelfs tot over het randje.

Szoboszlai is dé grote held van Hongarije. Hij vierde de EK-kwalificatie zelfs met een shot palinka (sterke drank) tussen de supporters.