DESASTREUS! Deze 17(!) Belgische profclubs zijn in handen van een buitenlandse eigenaar
Inhoudsopgave
Binnenkort zal het Amerikaanse 777 officieel de nieuwe eigenaar worden van Standard Luik. Door die overname zullen er tien clubs uit de Jupiler Pro League in buitenlandse handen zijn. Hiermee wordt een mijlpaal bereikt, want het is de eerste keer dat er meer clubs uit onze hoogste klasse in handen zijn van een buitenlandse eigenaar dan in handen van een Belgische. Als we het doortrekken naar alle profclubs dan ziet het er nog veel erger uit, want maar liefst zeventien van de 26 profclubs (1A en 1B opgeteld) worden geleid door een buitenlandse eigenaar/bedrijf.
Profclubs in buitenlandse handen
Van de achttien clubs die actief zijn in de Jupiler Pro League zijn er tien in buitenlandse handen. KV Oostende en Standard zijn in handen van een bedrijf uit de Verenigde Staten. Daarnaast zijn ook STVV en Eupen in handen van een bedrijf uit respectievelijk Japan en Qatar. De overige zes worden geleid door een individuele eigenaar. Die eigenaars komen uit alle hoeken van de wereld. Zo heb je er uit Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar ook even goed uit Saudi-Arabië, Maleisië en Thailand. Met meer dan de helft van de clubs die geen Belgische eigenaar hebben is de situatie toch redelijk gevaarlijk aan het worden.
1B-clubs
In 1B daarentegen is het doemscenario al bijna helemaal voltooid. Alleen Lierse SK is met Luc Van Thillo nog in Belgische handen. Alle andere clubs hun lot ligt in handen van een buitenlander. Deinze, Waasland-Beveren en Lommel SK staan respectievelijk onder leiding van een Singaporees, een Amerikaans en een Brits bedrijf. De eigenaar van Virton is een Luxemburger, die van RWDM is een Amerikaan en die van Moeskroen is van Spaanse origine. Dat een buitenlandse eigenaar hebben niet altijd nefast hoeft te zijn, bewijst de leider uit 1B, Westerlo. Zij kunnen de promotie naar de Jupiler Pro League al ruiken, desondanks ze met de Turk Oktay Ercan een buitenlander aan het roer hebben staan.