Dit zijn de speelsteden en stadions van het EK 2024 in Duitsland

Na het WK vorige winter staat het volgende eindtoernooi alweer voor de deur: het EK van 2024. De eerste kaartjes zijn al te koop aangeboden voor het toernooi volgend jaar in Duitsland. Dit zijn de speelsteden en de daarbij horende stadions.

Er zijn tien speelsteden aangewezen voor het Europese Kampioenschap:

Berlin, Olympiastadion

Het stadion biedt plek voor maar liefst 74.475 man. Toen het WK van 2006 in Duitsland werd gehouden, vond de finale plaats in dit stadion. De legendarische wedstrijd Italië-Frankrijk (1-1) die uiteindelijk na strafschoppen (6-5) werd gewonnen door de Italianen. Hertha Berlin, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga, speelt zijn wedstrijden in het stadion dat gebouwd is in 1936. Er worden drie groepswedstrijden, een achtste finale, een kwartfinale en uiteindelijk de finale in het Olympiastadion gespeeld.

München, Allianz Arena

De Allianz Arena is een prachtig voorbeeld van een modern stadion. Het stadion werd gebouwd in 2005 en heeft een capaciteit van 75.024. Doorgaans voetballen zoals bekend Bayern München, maar ook TSV 1860 München in dit verlichte stadion. Er worden vier groepswedstrijden (de openingswedstrijd), een achtste finale en een halve finale in dit stadion afgewerkt. 

Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena

De Merkur Spiel-Arena ziet er van buitenaf uit als een winkelcentrum, maar het vierkante gebouwde bolwerk biedt plaats aan 54.600 man. Doorgaans voetbalt Fortuna Düsseldorf in dit stadion, dat zich bevindt in de Tweede Bundesliga. Drie groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale worden hier gespeeld.

Stuttgart, Mercedes-Benz Arena

VFB Stuttgart doet het met een tweede plek in de Bundesliga verrassend goed dit seizoen. Vooral in de Mercedes-Benz Arena, waar Stuttgart in drie wedstrijden moeiteloos negen punten haalde. In het stadion kunnen 60.441 man en er worden vier groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld.

Keulen, RheinEnergieStadion

Het RheinEnergieStadion is goed voor 50.000 man. Het is de thuishaven van FC Köln. Het is het met een bouwjaar van 1923 het oudste stadion van het EK van Duitsland. Zo speelde Nederland in het EK van 1988 zijn openingswedstrijd in dit stadion. Die wedstrijd ging uiteindelijk verloren met 0-1 van de Sovjet-Unie. Er worden vier groepswedstrijden en een achtste finale afgewerkt in Keulen.

Hamburg, Volksparkstadion

Het volksparkstadion in Hamburg biedt tegenwoordig plaats voor 57.274 man. Sinds 1963 is het de thuisbasis van HSV. In het toernooi van 1988 werd de halve finale wedstrijd West-Duitsland tegen Nederland gespeeld in dit stadion. Voor 61.330 man zette Marco van Basten de oosterburen in de 89ste minuut te kijk met de 1-2. Nederland won ook met 1-2 en stroomde door naar de finale, waar het met 2-0 van Sovjet-Unie won. In Hamburg worden vier groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld.

Leipzig, Red Bull Arena Leipzig
Het kleinste stadion van de tien bevindt zich in Leipzig. Voorheen werkte Sachsen Leipzig zijn wedstrijden af in dit stadion, maar sinds het failliet is verklaard in 2009 voetbalt sinds 1 juli 2010 RB Leipzig zijn wedstrijden hier. Er kunnen 41.939 mensen in het stadion waar drie groepswedstrijden en een achtste finale worden afgewerkt.

Dortmund, Signal Iduna Park

Één van de grootste stadions van de wereld. Signal Iduna Park biedt plaats aan maar liefst 81.365. Alleen al in de ‘Gelbe Wand’ kunnen 30.000 man plaatsnemen. Het stadion is sinds 1974 de thuishaven van plaatselijke club Borussia Dortmund. Er worden vier groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale gespeeld in het beroemde Signal Iduna Park.

Gelsenkirchen, Veltins-Arena

De Veltins-Arena is de thuishaven van Dortmunds aartsrivaal Schalke 04. Het stadion dat met een dak dicht kan en gebouwd werd in 1998, biedt plaats voor 62.271. Tegenwoordig worden de wedstrijden van Schalke 04 in de Veltins-Arena gespeeld in de Tweede Bundesliga, maar op het EK worden drie groepswedstrijden en een achtste finale hier afgewerkt.

Frankfurt, Deutsche Bank Park

Het stadion van  Eintracht Frankfurt werd al geopend in 1925. De Deutsche Bank Park is al meerdere keren vergroot. De laatste keer was voor het WK van 2006. Voor het aankomende EK is vergoten daarentegen niet nodig, want in de thuisbasis van Eintracht Frankfurt kunnen 52.300 mensen en er worden vier groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld in dit stadion.