Wie is Heleen Jaques, voormalige Red Flame en analist van Sporza op het WK in Qatar?

De Wereldbeker in Qatar loert meer dan ooit om de hoek. Zondagmiddag om 17u is het moment eindelijk daar: gastland Qatar speelt traditiegetrouw de openingswedstrijd en doet dat tegen Ecuador. Een WK betekent ook dat de mannen van Sporza stevig aan de bak moeten, want zij brengen het hele toernooi (en zoveel meer) in beeld. Dat doen ze uiteraard met tal van topcommentatoren en sterke analisten. Wie daar ook bijhoort, is Heleen Jaques. Leer haar hier wat beter kennen.

Heleen Jaques Red Flames

Heleen Jaques is een voormalige Belgische voetbalster, die werd geboren op 20 april 1988 en momenteel dus 34 jaar oud is. Jaques maakte al op 19-jarige leeftijd haar debuut op het hoogste niveau in het Belgisch voetbal en in 2009/10 pakte ze de titel met STVV, wat haar een transfer opleverde naar het Duitse Herforder SC. Daarna speelde ze vervolgens nog voor Turbine Potsdam, Club Brugge, Anderlecht, Fiorentina, Sassuolo en KAA Gent Ladies. In 2007 speelde ze voor de eerste keer voor de Red Flames. Uiteindelijk kwam de teller na een rijkgevulde carrière, met onder andere een EK in 2017, op 97 interlands. Daarin wist ze als verdedigster drie keer te scoren. Leuk feitje: enkel Janice Cayman, Tessa Wullaert en Aline Zeler hebben meer caps voor België.

Heleen Jaques analist Villa Sporza WK

Heleen Jaques trok de voetbaldeur in 2020 officieel achter zich dicht. Althans, wat het spel tussen de krijtlijnen betreft. Ze ging daarna aan de slag als jeugdcoördinator bij de KBVB en is ook één van de eerste vrouwelijke voetbalanalisten in ons land. Heleen Jaques verscheen de afgelopen jaren al meermaals in de voetbaltalkshow Extra Time en was ook al veel te zien als analist voor tal van wedstrijden. Ook op het WK in Qatar zal ze vaak op het scherm zijn: ze is er één van de vele analisten die aan de Villa Sporza-tafel zal aanschuiven. 

Heleen Jaques speelde in het verleden ook voor de vrouwen van Club Brugge: