Handig! Dit zijn 10 tips voor iedereen die begint met Football Manager

Iedereen die begint met het voetbalsimulatiespel Football Manager wordt blootgesteld aan heel wat informatie en data. Dit kan overdonderend overkomen, waardoor veel spelers al snel afhaken. Aan de hand van volgende tien tips willen we iedereen die begint met FM ideaal klaarstomen om het meeste uit het spel te halen.

1. Vermijd clubs met financiële problemen

Iets wat veel beginners proberen is om een team uit de lagere regionen naar de top te brengen, maar vaak zonder succes. Deze teams hebben in de meeste gevallen financiële moeilijkheden, wat het moeilijk maakt (zeker voor beginners) om verder te bouwen. Het is dus best om eerst een team te 'managen' die financieel stabiel is, om het daarna met de opgedane kennis en ervaring nogmaals te proberen. 

2. Houd je niet vast aan één tactiek

Een veelgemaakte beginnersfout is om het spel te starten met een vooraf bepaalde tactiek en stijl, zonder erbij stil te staan of die bepaalde tactiek of stijl past bij het gekozen team. Dit is vooral een probleem wanneer managers van plan zijn om een club uit de lagere klasse te leiden die ze niet kennen. De kans is groot dat de tactiek niet past bij de spelers, wat natuurlijk essentieel is om wedstrijden te winnen.

3. Maak tactische instructies niet te ingewikkeld

Bij het opstarten van een Football Manager-spel zullen veel nieuwe spelers overweldigd worden door het aantal aangeboden tactische keuzes. Bijgevolg zullen sommige beginners de fout maken om gespecificeerde instructies in elke beschikbare categorie te kiezen, ervan uitgaande dat dit noodzakelijk is.

Het kiezen van specifieke instructies uit elke team- en individuele categorie is echter niet alleen onnodig, het kan ook de speelstijl van het team aanzienlijk schaden. Het overbelasten van spelers met tactische instructies kan hun creativiteit aanzienlijk schaden, waardoor ze te voorspelbaar worden tijdens de match.

4. Bekijk uitgebreide hoogtepunten van de wedstrijden 

Met alle statistieken en gegevens waarover managers in FM beschikken, vinden sommigen het verleidelijk om snel door de wedstrijden te gaan en enkel herhalingen van de doelpunten te bekijken. Door naar langere stukken uit de wedstrijden te kijken, kun je veel zaken opmerken die je niet zou zien indien je enkel de data zou bekijken. 

5. Besteed aandacht aan de visie van het bestuur

Een andere veelgemaakte beginnersfout is het negeren van de visie van het bestuur. Het bestuur zal hun visie heel duidelijk uiteenzetten wanneer de manager aan een nieuwe baan begint. Hieruit kan je bijvoorbeeld perfect afleiden wat de verwachtingen zijn van het bestuur op vlak van speelstijl en tactiek. Als je een team leidt die defensief niet zo sterk is, zou je bijvoorbeeld in een vijfmansdefensie kunnen spelen terwijl het bestuur wilt dat je aanvallend speelt. Dit zou dus ingaan tegen de visie van het bestuur. Indien je toch mindere resultaten zou neerzetten, zal het bestuur minder snel geneigd zijn je te ontslaan doordat je hun visie volgt. 

6. Wees geduldig op de transfermarkt

De transferperiode is een van de spannendste tijden in elk Football Manager-spel, omdat het de manager de kans geeft om ontevreden of slecht presterende spelers te verkopen. Dat geld kan dan gebruikt worden om betere spelers te kopen die beter passen bij de stijl van de manager.

Veel nieuwe managers hebben de neiging om zich zonder doordachte visie op de transfermarkt te storten. Dit kan een fatale fout zijn aangezien een slechte transferperiode de voortgang van een team voor de komende jaren aanzienlijk kan schaden. Om dit te voorkomen, moeten managers ervoor zorgen dat potentiële aankopen op voorhand grondig worden gescout om ervoor zorgen dat er niet te veel wordt uitgegeven.

7. Maak gebruik van individuele training

Wanneer je voor het eerst lid wordt van een team of een reeds bestaande groep spelers een nieuwe speelstijl probeert aan te leren, is het belangrijk om de spelers te trainen naar hun specifieke kwaliteiten. Gelukkig maakt Football Manager dit gemakkelijk, aangezien er een specifieke pagina gewijd is aan individuele spelersinstructies.

Met het individuele trainingstabblad kan de manager zijn spelers naar een nieuwe positie trainen, hun trainingsintensiteit wijzigen of ze zelfs aanzetten om aan een specifieke vaardigheid te werken.

8. Besteed aandacht aan de dynamiek tussen spelers

Het tabblad 'Dynamiek' geeft gedetailleerde informatie over het moreel, de hiërarchie en sociale groepen van het eerste team. Dit lijkt in eerste instantie misschien minder belangrijk, maar het kan van cruciaal belang zijn voor het succes van een team. Een ongelukkige groep spelers beginnen hun ongenoegen op het veld te tonen, wat nefast is voor de resultaten.

9. Hou je aan je beloftes tegenover spelers

In navolging van het vorige punt, is er één ding dat de manager zeker moeten doen om de spelers tevreden te houden, namelijk geen beloftes breken. Gedurende een seizoen zullen spelers naar de manager komen om verschillende garanties te vragen met betrekking tot zaken als hun speeltijd, transfers, loonsverhogingen etc. Als de manager een belofte doet, is het essentieel dat hij die nakomt. Op deze manier hou je je spelers tevreden en voorkom je conflicten binnen je groep. 

10. Haast je niet door de seizoenen

Zodra nieuwe managers aan de slag zijn, zullen ze positieve resultaten gaan behalen met een sterke speelstijl die goed wordt geïmplementeerd door een gelukkige groep spelers. Op dat moment kunnen nieuwe managers in de verleiding komen om het tempo op te voeren en zich door de rest van het seizoen te haasten. Dit kan door de optie 'op vakantie' waarbij je het seizoen kan simuleren. Echter kan je hierdoor belangrijke informatie, zoals tactische wijzigingen of wijzigingen in het spelersmoreel, mislopen. 

10 tips voor beginners Football manager

Ook interessant