STUDIE: "Er zijn vier voorwaarden aan verbonden, en 't is straf, maar Kompany vervult ze allemaal”
Inhoudsopgave
Het was groot feest in café 'Le But', waar Vincent Kompany een tournée gaf, samen met een geniale speech. Improvisatie van het moment na de eerste zege of een uitgekiende pr? Professor Sportpsychologie Filip Boen van de KU Leuven nam de speech onder de loep.
"Wie zal het zeggen”, begint Boen in Het Laatste Nieuws. “Maar het feit dat we op z'n minst twijfelen over de authenticiteit van de boodschap maakt ze al meer dan geslaagd. In dat filmpje toont Vincent Kompany zich tot in de perfectie een sociale leider zoals die in de literatuur wordt beschreven. Daar zijn vier voorwaarden aan verbonden, en 't is straf, maar Kompany vervult ze allemaal.”
“De eerste is dat een leider toont dat hij 'één van de groep is' en dat doet hij door nog eens in de verf te zetten dat hij jeugdspeler was van Anderlecht.”
“Ten tweede offert een goede leider zich op voor de groep en niet voor zichzelf: Kompany benadrukt fijntjes dat hij makkelijkere opties had dan op dit moment coach van Anderlecht te worden. Niemand die eraan twijfelt dat hij pakweg in het Midden-Oosten flink geld kon scheppen."
"De Derde voorwaarde is inspelen op de sociale identiteit van de groep. Kompany zegt dat hij verzorgd voetbal wil met veel jong talent en dat is wat de Anderlecht-fans willen. Als Kompany bij Club Brugge trainer was, zou hij beter spreken over 'bloed, zweet en tranen', want daar pikken ze het niet als er te weinig inzet is.”
“De vierde voorwaarde is dat de leider zorgt dat de groep die sociale identiteit ook interactief kan beleven. Door op café in gesprek te gaan, bijvoorbeeld. Buitenstaanders mogen ermee lachen, dat boeit de fans niet.”