Dit elftal met Belgen vertrok op jonge leeftijd naar het buitenland, met Musonda en Origi

Spelers worden al vanaf jonge leeftijd het hof gemaakt door Europese topploegen. Sommige spelers kunnen aan de verleiding weerstaan en proberen om eerst door te breken in de Jupiler Pro League. Maar er zijn ook heel wat spelers die wel de overstap maken richting het buitenland en daar proberen door te breken. Denk maar aan Rayane Bounida die onlangs naar Ajax trok.

Charly Musonda Junior

Charly Musonda Junior wordt bestempeld als misschien wel het grootste talent ooit die bij Anderlecht in jeugd speelde. Hij vertrok op 16-jarige leeftijd naar Engeland om bij Chelsea te tekenen. Na enkele jaren in de jeugd van Chelsea gespeeld te hebben, koos hij ervoor om uitgeleend te worden aan Real Betis. Hij speelde op twee seizoenen tijd 24 wedstrijden in Spanje en hij scoorde er één doelpunt. In 2017 maakte hij eindelijk zijn debuut in de Premier League voor Chelsea, hij speelde in totaal drie wedstrijden in Premier League. Hij werd dan door Chelsea voor de rest van het 2017/18 seizoen uitgeleend aan Celtic, maar ook hier kwam hij niet veel aan spelen toe.

In 2018 volgde er dan opnieuw een uitleenbeurt, deze keer naar het Nederlandse Vitesse. Maar dan sloeg het noodlot toe, de aanvallende middenvelder scheurde in een oefenmatch tegen Antwerp zijn achterste kruisband. Hij keerde terug naar Chelsea om daar te revalideren. Na een revalidatie van zestien maanden kon hij de trainingen hervatten bij Chelsea en uiteindelijk wist hij in 2021 opnieuw een wedstrijd te spelen voor de beloften van Chelsea. In november 2021 werd beslist door Chelsea om zijn aflopend contract niet te verlengen. Dat wil zeggen dat Charly Musonda in de zomer van 2022 op 25-jarige leeftijd een transfervrije speler zal zijn.

Divock Origi

Divock Origi vertrok op amper 15-jarige leeftijd uit de jeugdopleiding van Genk om naar de jeugdopleiding van Lille te gaan. Amper drie jaar later maakte hij al zijn debuut in het eerste elftal van Lille. In het seizoen 2013/14 kende hij zijn definitieve doorbraak als prof, hij speelde zo goed als alle wedstrijden van Lille. Divock Origi was de grote verrassing in de selectie van België voor het WK 2014 in Brazilië. Hij scoorde zelfs het enige doelpunt van de wedstrijd in de groepswedstrijd tegen Rusland. Na het WK kocht Liverpool hem weg bij Lille, de spits werd wel onmiddellijk voor één seizoen uitgeleend aan Lille. In 2015 kwam hij dan bij Liverpool terecht.

Ondanks dat hij niet echt een vaste waarde in de ploeg is, kwam hij wel al aan 171 wedstrijden met daarin 40 doelpunten en zeventien assists. In 2017 werd hij voor één seizoen verhuurd aan Wolfsburg. Hij speelde er 36 wedstrijden en scoorde er zeven doelpunten en hij gaf ook zeven assists. Het belangrijkste moment in de carrière van Divock Origi was het scoren van een doelpunt in de Champions League-finale met Liverpool tegen Tottenham. Voor de Rode Duivels kwam de 26-jarige spits al 31 keren in actie en scoorde hij er drie doelpunten.

Yannick Carrasco

Yannick Carrasco vertrok in 2010 op 16-jarige leeftijd van Genk naar Monaco. Hij speelde er twee jaar in de jeugd vooraleer hij in 2012 zijn debuut in het eerste elftal van Monaco maakte. Hij zorgde ermee voor dat Monaco kon promoveren naar de Ligue 1. Hij speelde 103 wedstrijden voor Monaco en wist daarin twintig keer te scoren en 24 assists te geven. In 2015 tekende hij een contract bij Atlético Madrid. In Spanje werd hij meteen een vaste waarde, hij scoorde er zelfs in zijn eerste jaar in de Champions League-finale tegen Real Madrid. In drie seizoenen tijd scoorde hij zeventien keer en gaf hij negen assists in 81 wedstrijden. Uiteindelijk koos hij ervoor om voor het grote geld in China te spelen en om bij Dalian Yifang te tekenen. Yannick Carrasco verbleef twee jaar in China, waar hij 24 doelpunten scoorde en ook nog zestien assists gaf in 50 wedstrijden. In 2019 wou de flankaanvaller terugkeren naar Europa. Hij werd voor één seizoen uitgeleend aan zijn oude club Atlético Madrid. Na de uitleenbeurt kocht Altético Madrid de Belg definitief terug. De 28-jarige Belg maakte in 2015 zijn debuut voor de Rode Duivels. Sindsdien hij is een vaste waarde geworden in de nationale ploeg. Hij speelde hij al 54 wedstrijden en scoorde acht doelpunten voor België.

Belgen die jong naar het buitenland vertrokken

Mile Svilar, Zinho Vanheusden, Mathias Bossaerts, Romeo Lavia, Yannick Carrasco, Orel Mangala, Rayane Bounida, Largie Ramazani, Charly Musonda, Adnan Januzaj en Divock Origi vertrokken allen op zeer jonge leeftijd naar het buitenland. Zij staan dan ook in onderstaand elftal. Benieuwd hoe de carrière van Bounida er zal uitzien.