Bizarre switch: JPL-speler met 2 caps voor de Rode Duivels maakt zijn debuut voor DR Congo

Uitkomen voor twee verschillende landen, het is wel degelijk mogelijk, zij het niet op hetzelde moment natuurlijk. Vraag dat maar aan Joris Kayembe, de 29-jarige linksachter van KRC Genk. Hij kwam ooit twee keer in actie voor de Rode Duivels, maar maakte deze week zijn officieel debuut voor DR Congo tegen Mauritanië. Hoe dat mogelijk is, leggen we uit in onderstaand artikel.

Joris Kayembe Rode Duivels

Joris Kayembe ruilde afgelopen zomer Sporting Charleroi in voor KRC Genk en is daar vooral rotatiespeler. De 29-jarige Congolees werd geboren in Brussel en maakte op 8 oktober 2020 zijn debuut onder Roberto Martinez bij de Rode Duivels. Hij speelde twee oefeninterlands voor België, nadat hij ook al voor de Belgische U16 en U21 uitkwam. Tegen Zwitserland mocht hij zeven minuten spelen en in de oefenpot tegen Ivoorkust kreeg Joris Kayembe één minuut speeltijd. De linksachter werd tijdens twee verschillende interlandbreaks opgeroepen, maar nadien nooit meer.

Joris Kayembe DR Congo

Ondanks de twee oefenduels bij de Rode Duivels kon Joris Kayembe er nog steeds voor kiezen om voor DR Congo uit te komen aangezien hij de dubbele nationaliteit bezit. Pas wanneer je een officiële match speelt voor een land is er geen weg meer terug. En zo geschiedde: Congolees bondscoach Sébastien Desabre nam hem op in de selectie en daar ging Kayembe gretig op. Op 12 september 2023 mocht de Genk-verdediger zijn debuut maken tegen Zuid-Afrika (1-0 verlies), maar aangezien het om een oefeninterland ging, wilde dit nog niet zoveel zeggen. Afgelopen woensdag beleefde hij wel zijn officieel debuut voor DR Congo, want hij stond 90 minuten op het veld in de WK-kwalificatiematch tegen Mauritanië, waar Aboubakary Koita dan weer zijn intrede maakte. Het betekent ook dat Kayembe nooit meer kan uitkomen voor de Belgische nationale ploeg. Geen onlogische keuze van de Genk-verdediger gezien de concurrentie bij de Rode Duivels, al kunnen we wel stellen dat de linksachterpositie een knelpuntberoep is.

Dat Joris Kayembe over heel wat kwaliteiten beschikt, bewijst hij hieronder:

Ook interessant