Van Hanegem: "Fellaini en Witsel zijn twee koekenbakkers"

Van Hanegem: "Fellaini en Witsel zijn twee koekenbakkers"

Het Nederlandse voetbalicoon Willem Van Hanegem was niet alleen topspeler. Hij was ook trainer op het hoogste niveau. Van Hanegem gaf zijn kijk op de Rode Duivels bij Sportvoetbalmagazine.

'Mousa Dembélé zet ik er altijd in. Dat is een geweldenaar. Die bezit alles, behalve scoren. De Bruyne zou ik voor de verdediging zetten. Hoe noemen ze dat? Met de punt naar achteren. Dat is weer zo'n term. Je kunt beter zeggen: hij is de verbindingsspeler. Dan wordt hij de belangrijkste schakel naar voren toe. Want voorin heb je de meeste kwaliteit.

'De verdedigende balans op het middenveld, zoals ze dat dan noemen, heb je helemaal niet nodig. Als je zóveel goede spelers hebt, dan ga je toch niet iemand gebruiken die een koekenbakker is vergeleken bij de anderen? Die krullenbollen (Marouane Fellaini en Axel Witsel), zijn twee koekenbakkers. En die dinges is wel leuk, maar dat heeft ook te maken met zijn haar (Radja Nainggolan).

'Neen, die derde op het middenveld moet ook een voetballer zijn. En niet weer denken: dat moet voor de balans een balafpakker zijn. Hou toch op. Balafpakkers... Als ik in de buurt ben, pak ik een bal af. Toch?'

Eden Hazard zet hij voorin. "Op links, wat hangend. Met Romelu Lukaku in de spits en die kleine (Dries Mertens)." Willem vertelde al lachend: 'Ik heb hem gezien bij AGOVV. Ik had nooit gedacht dat hij zo goed zou worden. Die naast hem loopt, is ook 1 meter 50 (Lorenzo Insigne bij Napoli). Dat vind ik mooi.'